Увеличиха данък за всички, които ще посещават Гърция занапред.Гърция въвежда нова

...
Увеличиха данък за всички, които ще посещават Гърция занапред.Гърция въвежда нова
Коментари Харесай

Гърция въведe нова туристическа такса

Увеличиха данък за всички, които ще посещават Гърция отсега нататък.

Гърция вкарва нова туристическа такса, като разпоредбите влязоха в действие от януари 2024 година Така нареченият „ климатичен налог “ ще бъде друг като сума според от това къде отсядате по време на почивката си.

Климатичната такса идва като отговор след опустошителните горски пожари в южната ни съседка през 2023 година Парите от него ще бъдат употребявани за възобновяване на природата след климатични катаклизми.

Ако изберете да отседнете в апартамент или хотел с една или две звезди, ще дължите в допълнение по 1,50 евро на вечер. Ако сте в хотел с три звезди – 3 евро на вечер, четири звезди – 7 евро, а в случай че желаете цялостен разкош – 10 евро на нощувка.

Новият налог ще се заплаща при идване на място в хотела, а не при авансово опазване, написа „ Грийк рипортър “, представено от бТВ. Таксата няма да бъде включвана и в цените на туроператори при опазване на отмора и би трябвало да бъде заплатена в локалната валута на място.

Новата такса ще се събира в дейните месеци сред март и октомври, а през останалото време ще важи общоприетата туристическа такса.

Гръцкото държавно управление чака да събере спомагателни 300 милиона евро през 2024 година от климатичния налог.

През миналата година Гърция беше подложена на голям брой естествени катаклизми, пише novini.bg.

Най-тежките наводнения в историята на страната убиха 17 души през септември, а десетки хиляди животни се удавиха. Къщи, мостове, пътища, бизнеси и обработваема земя бяха изцяло унищожени от придошлите води. Според калкулации на държавното управление ремонтните действия единствено на железопътната система ще костват повече от 150 милиона евро.

Пожарите в Гърция също нанесоха големи вреди, като краткотрайно ограничиха и туризма в някои елементи на южната ни съседка.

Южната ни съседка не е единствената в света, която вкарва климатична такса. Подобни налози има също в Австрия, Балеарските острови, Швейцария и Съединените щати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР